Design apartament – 2006

Din categoria ”Oldies but goldies” va prezentam un proiect din 2006 pentru ca ne-a apucat nostalgia. Nu-mi vine sa cred ca au trecut deja 5 ani… Acesta este articolul original de pe blogul vechi, unul dintre primele articole publicate.

În cele mai multe cazuri, posesorii de locuinţe contemporane, nu pot influenţa factorii arhitectonici, locuinţele fiind cumpărate sau închiriate. În acest caz, un proiect de amenajare interioară poate scoate aspectul interior al locuinţei din anonimat. În cazul fericit în care proprietarul are posibilitatea de a-şi alege din start stilul şi caracteristicile noii locuinţe, amenajarea interioară poate atinge o personalizare optimă. Astfel, în momentul în care construcţia este ridicată, înainte de aplicarea finisajelor şi infrastructurii electrice şi sanitare, proprietarul poate apela la serviciile unei firme specializate în design ambiental. Am tot vorbit despre amenajările interioare, dar ce înseamnă mai exact acest lucru? Ei bine, este vorba despre un studiu complex ce cuprinde: studiu de flux, studiu de ergonomie, studiu formal-estetic, studiu cromatic, studiu de iluminare, alegerea materialelor, până la sugestii privind cele mai mici detalii (obiecte de decor, veselă, etc.). Un proiect de design interior profesional aplicat corect, garantează o atmosferă relaxantă şi de bun gust, evitând astfel prea răspânditul kitsch. Un bun designer, are capacitatea de a aborda orice temă de amenajare sau proiectare, indiferent de complexitate sau stilul cerut.

Ei bine, să vedem cum vom aplica toate cele de mai sus, într-un caz concret. Avem un apartament cu 4 camere construit la începutul anilor 80, în care va locui o familie tânără cu un copil, cel puţin pentru început. Structura apartamentului este gandita pentru o familie mai mare, însă compartimentarea lasă de dorit. Din suprafaţa utilă de aproximativ 80 m.p., un procent relativ mare, îl ocupă un hol întunecos, care este structurat de aşa natură, încât nu se poate utiliza la nimic.

 Compartimentarea initiala a apartamentului arata cam asa:

În momentul în care am intrat în acest apartament, am ştiut că rezultatul va contrasta extrem de tare cu situaţia curentă, gândindu-mă că cea mai bună soluţie, ar fi să dărâmăm toţi pereţii şi să recompartimentăm integral apartamentul. Ideea fiind cam revoluţionară, am relevat spaţiul şi am prezentat proprietarilor compartimentarea gândită de mine (noua varianta de compartimentare). Înainte de a vedea propunerea, au avut o oarecare reticenţă, însă după ce au văzut imaginile generate pe calculator cu recompartimentarea spaţiului, şi-au dat acordul aproape instantaneu. Am pornit la treabă! Având în vedere timpul relativ scurt pe care îl aveam la dispoziţie, am demarat lucrările de construcţie, concomitent cu cele de proiectare. Aveam de realizat un proiect complet – de la recompartimentare, până la mobilier şi alte detalii decorative.

Care era, de fapt, ideea de recompartimentare pe care am mizat? Dintr-un apartament cu 4 camere relativ mici, am obţinut un apartament modern, cu încăperi generoase: două dormitoare încăpătoare, un living room modern şi luminos, un dining elegant, o bucătărie modernă, frumoasă şi funcţională şi o baie neobişnuit de mare pentru un apartament de bloc, cu 2 chiuvete, cadă cu hidro-masaj şi o zonă separată pentru duş. Zonele de living, dining şi bucătărie, comunică între ele, fiind compartimentate doar logic, prin dispunerea mobilierului, fapt care a contribuit din plin la senzaţia de spaţiu. Prin renunţarea la balcoane, am suplimentat suprafaţa utilă cu mai mult de 12 m2, fapt care ne-a permis extinderea băii şi crearea unui dormitor dintr-un spaţiu aproape inutilizabil. Din cadrul uşii de intrare, la capătul fostului hol, iniţial se vedea uşa de la WC-ul de serviciu. Împreunând cele 2 băi care erau una lângă alta, am reuşit să eliminăm acea uşă, iar pentru a nu avea un colţ de 90 de garade ieşit în afară înspre living, am rotunjit colţul băii astfel rezultate şi am obţinut un perete curb, care dă un farmec aparte ambientului, prin contrastul formal şi modul în care se pierde în perspectivă. Compartimentarea rezultată lasă impresia unui apartament cu o suprafaţă de peste 120 m.p.

O particularitate mai rar întâlnită a fost modul în care am rezolvat căile de acces între baie şi cele două dormitoare. Având in vedere că cele 3 uşi erau foarte apropiate, practic grupate pe 3 pereţi, şi anume 2 uşi faţă în faţă şi a 3-a perpendiculară pe acestea, am căutat o soluţie ca uşile să culiseze în interiorul pereţilor. La momentul respectiv nu am găsit un furnizor care să ne pună la dispoziţie acest tip de uşi, aşa că am proiectat un sistem de uşi culisante şi le-am realizat cu ajutorul producătorilor de mobilier.

După recompartimentare, am continuat cu alegerea cromaticii ambientale. Pentru zona de zi, am ales o cromatică dominantă caldă, bazată pe bejuri şi zone de contrast caramel. Aceste zone de contrast le-am utilizat pentru a pune cât mai bine în valoare mobilierul de living şi cel de dining. Din cauza defectelor de construcţie, nivelul tavanului a coborât cu aproximativ 5 cm. Pentru a nu avea senzaţia de apăsare, am lăsat tavanele albe. Pentru dormitorul matrimonial am ales o dominantă crem iar pentru contrast, am dat o nuanţă coraille, peretelui din faţa patului. Pentru camera copilului, am ales o nuanţă de galben deschis, iar la baie, un contrast puternic alb-negru între faianţă şi mozaic.

Pentru pardoseli, am folosit gresie în băi iar pentru restul încăperilor, podele laminate de trafic intens, de cea mai bună calitate. De altfel, toate materialele folosite au fost de calitate superioară, iar echipa de constructori a făcut o treabă excelentă.

Mobilierul a fost proiectat integral conform conceptului general. Mobilierul de living,dining şi dormitor, e unul minimalist, inspirat din ultimele tendinţe ale designului italian, realizat din pal melaminat cu textură Zebrano, cu cant ABS şi sticlă în ramă de aluminiu. Mobilierul de bucătărie, a fost proiectat pe spaţiul existent şi optimizat pentru a răspunde cât mai bine destinaţiei sale.

În concluzie, am făcut dintr-un apartament cu 4 camere mici şi un hol întunecos, o locuinţă modernă şi spaţioasă în care proprietarii beneficiază de un grad de confort extrem de ridicat, apropiat de cel a unei case medii.

Va prezentam mai jos cateva imagini, unele cu propunerile noastre, iar altele cu rezultatele finale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.