Odata cu cresterea cererii pe piata de design interior, job-ul de designer trece printr-o faza de cristalizare. Pana si cuvantul design este in aceasta faza in mintile romanilor si mi se pare normal sa fie asa, avand in vedere ca nu exista un echivalent perfect in limba romana. Am inceput acest articol datorita unor discutii in contradictoriu cu unul dintre vizitatorii nostri, care este de parere ca mobilierul din PAL sau alte materiale, fabricat la comanda, nu poate fi de calitate si arata rau. Daca este asa, peste jumatate din fabricile de mobila care utilizeaza PAL melaminat, ar trebui sa-si inchida portile. Adevarul e undeva la mijloc, in sensul ca la momentul de fata este extrem de dificil sa gasesti un producator care sa poata executa la calitate maxima si in serie mica si foarte mica, un obiect cu parti componente din PAL melaminat. Exista intr-adevar, unele restrictii pe care designerul trebuie sa le respecte din cauza limitarilor tehnologice, insa un designer priceput, poate sa obtina rezultate excelente chiar si in aceste conditii. E o caracteristica tipic romaneasca – ne descurcam cu ce avem, sau, ne complacem in situatie. Parerea mea este ca, odata cu cresterea economiei si a puterii de cumparare a romanilor, vor aparea si la noi tehnologii avansate la indemana tuturor.
Pana atunci, potrivit unor “designeri consacrati”, designul interior este rezervat exclusiv clientilor cu foarte multi bani. Daca ne uitam in revistele de specialitate, vedem ca obiectele folosite in multe din amenajarile prezentate, au preturi nerusinat de mari.
Amenajarea unui apartament cu 3 camere, poate contine obiecte care insumate, au o valoare de pana la 3 ori mai mare decat cea a apartamentului in sine si nu ma refer aici la un tablou de cateva sute de mii de dolari, ci la obiectele de mobilier si decoratiuni.
Imagini superbe, cu un continut perfect de design! Tot respectul! E relativ usor sa faci un castel din piese de Lego. Orice persoana cu 8 clase si niscaiva gust si rafinament, poate alatura niste elemente decorative intr-o compozitie acceptabila. Pentru o compozitie cu adevarat reusita, e totusi nevoie de niste studii suplimentare si de mult exercitiu. Pentru asta exista decoratorii de interioare. In mod normal, cand ai foarte multi bani, apelezi la un decorator de interior care va face in ambientul tau un colaj de obiecte de design si decoratiuni si va crea o atmosfera placuta, in functie de priceperea sa si de cerintele initiale. Si noua ne-ar fi foarte comod sa ne desfatam pe banii clientului, utilizand munca altor designeri si asortand obiectele cu gust, insa parerea mea este ca designul de interior inseamna mult mai mult de atat. Inseamna creatie, colaj si bricolaj, suflet, tehnologie, pasiune. Produsele scumpe, au adaosuri mari. Nu poti sa vinzi Bentley imbracat in blugi din piata, asa ca in pretul produsului, intra si tinuta Dolce&Gabana a consilierului de vanzari (si Dumnezeu mai stie ce).
La cealalta extrema se afla “Kitschuristii”, care incarca spatiile cu modelaje din rigips si milioane de spoturi, daca se poate colorate in cat mai multe culori, pe langa care arunca tot felul de culori unele peste altele, pretinzand ca sunt designeri de interior.
In anumite conjuncturi, mastile din ghips-carton, sunt indispensabile si se pot folosi inteligent, insa unii “dizaineri” le folosesc pentru a-si justifica pretentiile financiare (cu cat mai multe scafe si spoturi, cu atat mai multi bani). Daca ii intrebi de ce fac asta, raspunsul lor e ceva de genul: pai daca clientul e prost sa plateasca asa ceva, eu ii ofer spectacol. Intr-adevar e spectacol, insa un spectacol de manele de cel mai fin prost-gust. E o meserie in care poti reusi doar daca esti bun sau daca esti ipocrit. Daca esti si bun si ipocrit, cu siguranta iti iei X5 dupa doua lucrari.
Am cativa colegi designeri si ii respect pentru ca isi fac meseria cu fruntea sus. Nimeni nu a spus vreodata ca e usor sa fii designer. Un designer trebuie sa fie mai mult de 2 in 1. El trebuie sa fie un pic ingner constructor, un pic croitor, un pic mecanic, un pic mai mult proiectant industrial, un pic si mai mult artist si filozof si pe deasupra OM.
4 thoughts on “Design interior – colaj sau bricolaj?”
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Ultima imagine e ceva de genul “Matasea Broastei in canalul colector”
Marsh Mei!!!
buna
parerea mea este ca nu poti spune despre ceva ca e khici’ce este el de fapt? putini sunt cine ar putea sa spuna.sunt oameni la care nu le plac lucrarile voastre poate chiar spun despre ele khici”.cel mai simplu este sa critici pe altul,si sa te scoti pe tine insusi cel mai bun si cel mai tare.adevarul este ca toti lucram pentru bani.si facem aproape orice pt. banu clientului,fie ca recunoastem fie ca nu.asta este adevarul.cu respect un executant,cine lucreaza dupa “proiectele mai multor desgner.
Domnule, imi pare rau sa va spun, insa dumneavoastra chiar nu aveti de unde sa stiti ce e kitsch si ce nu. Pentru a putea intelege notiunea de kitsch sunt necesare niste cursuri de specialitate. In Facultatea de Arta se fac asemenea cursuri, insa nu toata lumea le ia in seama. Cu tot respectul, chiar nu sunteti in masura sa comentati pe aceasta tema. Multumesc.
imaginatia este cea mai importanta