O culoare bine plasată va putea spune multe într-un ansamblu interior. În funcţie de iluminarea naturală şi artificială, despre care am vorbit în articolul precedent, culoarea poate să afecteze o zonă în mai multe moduri, atât pozitive, cât şi negative. Jocul cu culorile este pe cât de plăcut şi antrenant, pe atât de greu de stăpânit. Putem face fără probleme o analogie între modul de utilizare a culorii în proiectele de design interior şi modul de utilizare a acesteia în pictură. Un interior bine amenajat este comparabil din punct de vedere estetic cu o pictură. Bineînţeles că fără utilitate, oricât de frumos ar fi un interior, el se va pierde şi va deveni inutilizabil. Ambientul este fără îndoială, cadrul natural de existenţă a fiecărui om. Aşa că dacă natura găseşte tot timpul câte ceva cu care să ne impresioneze şi să ne facă să ne simţim bine, apelând la sensibilitatea umană, va trebui ca şi în casa noastră, la locul nostru de muncă, în restaurantul unde luăm masa, sau în magazinul în care ne facem cumpărăturile, să ne folosim de aceeasi sensibilitate şi să dăruim atât interioarelor cât şi oamenilor ce le populează, şansa de a se simţi cât mai bine.
Ca orice pictură de calitate, un interior are mai multe planuri pe care se desfăşoară. Are un fundal alcătuit din pereţi, uşi şi geamuri, are elementele compoziţionale de bază reprezentate de piesele de mobilier şi decoraţiuni mari (draperii, perdele, covoare) şi mai are elementele de accent care condimentează şi dau viaţă locului. La fel ca in cazul unui tablou, fundalul va conţine pete mari, trasate amplu, numai bine pentru a pune în evidenţă mobilierul, care la rândul său va fi animat de obiectele decorative şi nu numai. Corpurile de iluminat vin să completeze tabloul prin formele şi culorile atent alese în ansamblu, pe lângă faptul că, odată cu lăsarea întunericului, vor prelua poate cea mai importantă sarcină a unui obiect de interior.
De-a lungul experienţei mele ca designer, am ajuns la o concluzie legată de culoare: nu există culoare urâtă. Toate culorile sunt frumoase dacă sunt folosite în contextul potrivit, la fel cum şi cea mai atrăgătoare culoare pentru fiecare, poate arăta rău în unele situaţii. Deci, degeaba se poartă o anumită culoare şi e considerată la modă, dacă ea nu se potriveşte sau nu va avea un efect pozitiv în ambientul meu. Culorile se aleg în funcţie de direcţia, intensitatea şi temperatura de culoare a luminii naturale, în funcţie de suprafaţa şi volumul încăperii de amenajat şi nu în ultimul rând, în funcţie de destinaţia spaţiului respectiv. Modul de utilizare a culorii în lucrările de design şi arhitectură, presupune o puternică înclinaţie nativă către culoare şi o capacitate analitică ridicată în acest sens.
E adevarat tot ce se spune aici despre culori.