De multe ori suntem intrebati ce se poarta si care sunt tendintele in design interior. Raspunsul nostru clasic este: Se poarta bunul gust! Intotdeauna. In ceea ce priveste stilurile si trendul, in ultimul timp se afirma tot mai mult stilul modernist imbinat cu elemente decorative clasice din perioada baroca si art nouvea. Putina lume stie ca modernismul s-a format ca stil la inceputul secolului XX, atingandu-si apogeul in perioada interbelica. Miscarea aparuta initial in arhitectura, pornea de la ideea ca forma urmeaza functia si presupunea renuntarea la orice ornament in favoarea functionalitatii. Frumusetea unui obiect izvoraste astfel din modul in care forma sa se imbina cu functia sa practica. De aici pana la minimalism era doar un pas. Minimalismul este un curent ce a aparut pe baza modernismului si a artei traditionale japoneze. Interioarele traditionale japoneze sunt foarte austere si totodata calde si primitoare. Interpretarea inteligenta a acestora, a consacrat minimalimul ca un stil al echilibrului perfect. Infuzia de elemente decorative art-deco si baroce stilizate in arta contemporana, a adus un suflu de naturalete si poezie si in designul interior. Imbinarea modernismului cu minimalismul si condimentarea acestora cu elemente vizuale de factura art-deco si baroca, au generat un nou stil in arta si implicit in design si arhitectura. Este perioada in care amestecam fara probleme intr-un ambient, obiecte din perioade extrem de diferite. Am ajuns la nivelul la care putem adopta un scaun Louis XIV langa unul proiectat de Marcel Breuer sau Jean Prouve si, de ce nu, langa o lampa semnata Philippe Stark, intr-un ambient modern cu pereti roz si candelabre negre de cristal. Este o perioada in care s-a ajuns la o toleranta nemaiintalnita intre stilurile artistice. La urma urmei, de ce nu? Fiecare dintre stilurile consacrate prezinta diverse manifestari estetice complexe si elaborate pana aproape de perfectiune. De ce sa nu alaturam 2 capodopere din perioade aflate la mare distanta in timp? Daca se tine seama de principiile esteticii, putem face combinatii infinite pentru a ajunge in final la o compozitie geniala.
Intr-o idee simpla, trendul actual este bazat pe modernism si minimalist si este incalzit cu elemente decorative clasice. Insertiile decorative incalzesc un ansamblu minimalist.
Stilul clasic nu se va demoda niciodata, insa noi traim intr-o societate moderna care ne modeleaza si ne defineste. Daca vin acasa obosit de la servici, in nici un caz nu vreau sa ma regasesc intr-un ambient incarcat si greoi. Din punct de vedere al cromaticii si formei, ambientul este frumos, insa nu cred ca as vrea sa vad asa ceva dupa ce plec din agitatia cotidiana. Mai degraba as vrea sa simt ca am aer, sa simt liniste si caldura, sa ma pot relaxa. Ei bine, toata filosofia designului interior contemporan, se invarte in jurul omului modern, care are o existenta tumultoasa in jungla cotidiana.