Culoare, stil si trend in design

Exista niste schimbari distinctive pe orizontul culorilor. ”Culorile neutre sunt adesea alese, dar consumatorul cauta sa aibe mai multa culoare si vibratie in selectia cromatica, tocmai pentru ca paletarele au devenit mai intunecoase si mai bogate. Sa vedem ce anume din culorile utilizate in interioarele moderne, ne atrage atentia si ne face sa le adoptam cat ai clipi.

Verde

Vedem din nou variatii de nuante bogate de verde, dar de aceasta data ganditi-va la penele de paun si toate culorile lor lucioase, bogate, saturate. Verdele de menta sau cel pe baza de albastru e iminent in paleta cromatica contemporana. Verdele ramane puternic datorita legaturii sale cu constiinta mediului inconjurator. Nuantele de verde multilaterale, aproape neutre, pot fi subtile si sofisticate, sau intense si jucause. Cea mai noua variatie este socantul verde ”toxic”, cu parti egale de verde si galben.

Albastru

”Bleumarinul, adevaratul albastru si nuantele de albastru de apa sunt importante. Dungile curajoase, marinaresti alb-albastru sunt foarte puternice.” Nuante fine, linistite de apa evocatoare a culorilor de ”apa” care au fost tari in tendintele din ultimi 2-3 ani, raman inca la fel de importante in familia nuantelor noastre de albastru. Nuantele de albastru vor deveni mai diverse, influentand nuantele de rosu inchis si cele de verde; si nuantele de verde-albastru sunt vazute in combianti neobisnuite cu alte culori (nuante bogate de maro, galben-verzui si nuante de rosu portocaliu viu colorate).

Rosu

”Rosu de China este folosit ca un contrast pentru suprafete de mobilier de abanos lacuit si lucios.” Rosul este mereu un ”clasic” – aspectul semnificativ al rosului este apa, este influentat de albastru sau galben. Rosu de China din zilele noastre este categoric o nuanta bogata de ”rosu-portocaliu”, dar fiti atenti la ”rosu venetian” care este un rosu mai pur la granita dinspre albastru. Catalizatorul de trend al culorii este stilul ”baroc” care pune stapanire pe piata. Coralurile luminoase sunt puternice, in timp ce nuantele de roz de intensitate medie isi vor incepe declinul in anul urmator. Cand sunt tratete cu un finisaj special, nuantele de rosu prind calitati efervescente.

Roz

”Nuantele de roz se indreapta spre rozaliu, indepartandu-se de nuanta de roz bubble gum.” Una dintre cele mai recunoscute nuante de roz pe care simbolul campaniei lui Evelyn Lauder pentru Cunostientizarea Cancerului Mamar, “panglica roz”, a creat un val mareic de produse pentru moda si casa in familia culorii roz.

Portocaliu

”Apar noi nuante de portocaliu – unele sunt murdarite, satinate si par invechite sau oxidate; este mai mult interes pentru patina si suprafata. Aceasta familie de culori si castigat locul in automotives si unelte, aparate casnice cat si in tapiserie si materiale pentru draperi, pictura si moda.” Nuante de oranj – mai murdar si mai luminos, depinzand de context. Finisaje speciale pot crea o infatisare bogat oxidata sau senzatia de lava topita.

Galben

Atat in nuanta pura, funky si high-tech cat si antica si satinata. Nuante subtile de galben-auriu apar in finisaje aurite, piele satinata, sau metale pretioase.

Maro

”Vedem toate nuantele – mocha, scortisoara, ciocolata, cafea.” Maroul, o tendinta mentinuta in moda si caminul a devenit din ce in ce mai respectat si mai dominant. Nuantele de ciocolatiu inchis si mediu, variand de la bobol de cafea la nuanta cafelei cu lapte, nuante lucioase sau mineralizate de pamant ”proaspat inoroiat”, imbinate cu culori vibrante, neasteptate, uimitoare. Calde si elegante cand sunt combinate cu auriu invechit sau dinamic si indraznet in combinatie cu purpuriu sau oranj.

Culorile neutre devin mai inchise, mai saturate. Acum li se infuzeaza tonuri de culoare (cateodata inrudite cu tonurile de piele auri), creaind efectul de optiuni personalizate pentru clienti. Culorile neutre in toate constructiile se indreapta spre nuante mai inchise – taupeus, tabacco, orice asemanator cu pielea, travertin, morman de pietre, gresie sau granit ca ”maroul baltic” sau ”tapiserie africana”.

Bej

”Cald, infuzat cu aluzie/un strop de culoare, creind sugestia de tonuri ale pielii. Nuantele de bej auriu si taupes sunt intotdeauna o alegere buna.”

Gri

”Avand o revenire puternica, griul flannel si mangal sunt din nou pe tapet, au iesit din nou la iveala, propabil si pentru lookul contemporan neted si mieros care este acum in trend in mobilarea caselor. Nichelul finisat aliajul pe baza de cositor, invechit sunt populare pentru aparatura casnica si feronerie. Nuantele de gri sunt curate si directe, fara vreo influenta de la verde sau albastru.

Negru

”Este vazut ca un accent in fiecare incapere – in covoare, carpete, materiale si accesorii. Combinatiile de alb-negru sunt populare in motivele traditionala de scara lasrga. Se cer accente de negru in materiale textile de tot felul, dand volum si dimensiune virtuala.”

COLOR MARKETING GROUP prezice urmatoarele trnduri:

· Regulile pentru verde: cautati ca mergeti pe nuante de verde mai slabe, mai fine, mai botanice inspirate de natura.

· Albastru natural: culoarea cerului, culoarea apei, culori de albastru adevarat se vor gasi peste tot.

· Accente etnice bogate: adaugati un plus unei amenajari neutrale cu accente de culoare dintr-o mixtura bogata de tari si culturi. Nuante de rosu adanc, bogat etnic si nuante de oranj cald si stralucitor sunt culorile HOT ale anului 2008.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.